KWS
   
 

Jakie warunki sprzyjają występowaniu chwościka buraka?

Chwościk burakowy jest najgroźniejszą chorobą liści buraka, występującą powszechnie we wszystkich rejonach jego uprawy. Sprawcą jest grzyb Cercospora beticola Sacc. Rozwojowi choroby sprzyja temperatura powyżej 15 oC nocą i około 25 oC w ciągu dnia oraz wysoka wilgotność powietrza (powyżej 60 %) z obfitymi mgłami i rosami.

W warunkach sprzyjających rozwojowi chwościka pierwsze objawy, występujące na zewnętrznych liściach rozety w postaci licznych drobnych, okrągłych (średnica 2-5 mm) plamek otoczonych brązową lub czerwoną obwódką, obserwujemy już pod koniec czerwca lub na początku lipca. Na plamkach tych, po 7-10 dniach od momentu zakażenia tworzą się czarne punkty będące skupiskami zarodników konidialnych patogena (w przypadku brunatnej plamistości punkciki mają barwę białą). Zarodniki (konidia) grzyba przenoszone są poprzez prądy powietrza lub z kroplami deszczu i zakażają kolejne zdrowe rośliny.

W przypadku silnego porażenia zniszczeniu ulega do 80 % rozety liściowej (zielone pozostają jedynie liście sercowe). Reakcją obronną rośliny jest odbudowywanie aparatu liściowego, co prowadzi do wydłużania się głowy buraka. Wynikiem tego jest spadek plonu korzeni (do 40 %), cukru (do 3%), pogorszenie wartości przerobowej surowca oraz zwiększenie podatności korzeni na zgniliznę kopcową.

Wzrost nasilenia chwościka w ostatnich latach spowodowany został m.in. przez:

  • przyorywanie porażonych liści (pierwotne źródło infekcji)
  • uprawę buraka w krótkich rotacjach (2-3 letnich) lub w monokulturze
  • przebieg warunków pogodowych (wysokie temperatury w miesiącach czerwiec-sierpień)
  • koncentrację uprawy w rejonach cukrowni
  • specjalizację gospodarstw

Należy także zaznaczyć, iż źródłem infekcji mogą być również niektóre gatunki chwastów np. szarłat szorstki, rdest powojowaty i komosa biała.

 

Cercospora i ramularia

 

 
KWS